Simpul Mengkarung

In: Parent child On: Monday, April 17, 2017 Comment: 0 Hit: 2812

Kekejangan otot kaki menyakitkan. Hanya orang yang pernah melalui akan tahu betapa sakit rasanya. Ditambah pula dalam keadaan perut yang semakin membesar, anda tentunya sukar untuk meluruskan kaki, menghilangkan rasa kejang.

                Menurut Dr Nurhazinat, otot kaki menampung berat badan yang berlebihan semasa hamil. Rahim yang membesar juga memberi tekanan kepada pengaliran darah dari vena utama kaki naik ke atas. Hal ini berlaku bersama dengan kesan horman progesteron iaitu antara horman utama yang terhasil semasa hamil. Kehadiran horman progesteron memberi kesan kepada ketahanan atau kekuatan otot kaki sepanjang kehamilan.

Kenali punca.
Kekejangan betis semasa hamil adalah disebabkan oleh pemakanan dan beberapa faktor lain. Mama perlu peka faktor yang mungkin menjadi puncanya.

 • Keletihan otot betis
 • Tekanan pada urat saraf bahagian kaki.
 • Peredaran darah yang tidak lancar.
 • Ketidakseimbangan garam galian atau mineral di dalam badan sama ada terlalu sedikit kalsium atau magnesium atau terlalu banyak fosforus. Namun data yang menyokong pendapat kekurangan mineral menyebabkan keadaan ini terhad.

Serangan malam.
Menurut pendapat kebanyakan ibu hamil, kekejangan pada betis kerap berlaku pada waktu malam. Kata Dr Nurhazinat, kekejangan betis selalu berlaku pada waktu malam disebabkan suhu persekitaran yang sejuk, keadaan fizikal yang tidak aktif semasa tidur atau pun pergerakan secara tiba-tiba seperti mengeliat selepas rehat yang panjang. Maka, tidak hairanlah kekejangan kerap kali berlaku pada waktu malam atau ketika anda sedang berehat.

 • Apabila berlaku kekejangan betis, anda perlu meregangkan otot tersebut. Luruskan kaki, perlahan-lahan bengkokkan(flex) bahagian buku lali dan jari-jari kaki ke arah anda.
 • Pastikan sendi lutut anda lurus. Sekiranya bersendirian, anda boleh membongkokkan badan, capai jari-jari atau ibu jari kaki, dan tarik jari tersebut ke arah anda dan sendi lutu dalam keadaan lurus.
 • Sekiranya bersama pasangan, anda boleh meminta suami untuk perlahan-lahan menolak jejari kaki tersebut ke arah anda. Apabila melakukan perkara ini, anda akan merasa sakit terlebih dahulu, sebelum ia beransur-ansur hilang.
 • Anda juga boleh mengurangkan kekejangan tersebut dengan mengurut bahagian otot betis perlahan-lahan. Sekiranya masih tidak berjaya, bangun dari katil dan lakukan aktiviti berjalan selama beberapa minit.

Cara elak kejang betis.
Ada cara untuk mencegahnya daripada terus berlaku walaupun sebab sebanar yang menjadi punca kekejangan otot kaki masih tidak jelas. Anda boleh mengambil bebrapa langkah untuk mencegahnya pada masa akan datang.

 1. Meregangkan otot betis.
  Lakukan aktitviti regangan sebelum tidur, boleh membantu mengelakkan kejadian kejang betis semasa hamil. Berdiri sejauh panjang lengan anda dari dinding, letakkan tapak tangan anda pada dinding tersebut gerakkan kaki kanan ke belakang kaki kiri. Perlahan-lahan bengkokkan kaki kiri ke hadapan, pastikan kaki kanan anda kekal lurus atau tegak dan tapak kaki tidak berganjak/ bergerak dari lantai tersebut. Tahan regangan tersebut selama 30 minit, hati-hati untuk mengekalkan belakang anda lurus dan paha ke hadapan. Kemudian, tukar kaki dan ulang regangan yang sama. Lakukan regangan ini selama 5-10 minit.
 2. Kekal aktif.
  Lakukan senaman atau aktiviti fizikal setiap hari dapat mengurangkan berlakunya kekejangan ini. Anda perlu mengelakkan diri daripada berdiri terlalu lama atau duduk dengan posisi kaki bersilang.
 3. Vitamin dan mineral tambahan.
  Ambil vitamin atau mineral tambahan seperti vitamin C, magnesium, potassium dan kalsium. Anda juga boleh mengambil makanan yang kaya dengan megnesium seperti bijirin, kekacang dan buah-buahan kering. Pengambilan pisang disyorkan setiap hari kerana pisang kaya dengan postassium, membantu mengurangkan kejangan otot. Anda juga digalakkan meminum susu atau mengambil pil kalsium untuk mendapatkan kalsium yang mencukupi semasa hamil.
 4. Air yang mencukupi
  Minum air mencukupi dan memastikan diri sentiasa terhidrat akan membantu mengelakkan kejang otot. Peka dengan warna air kencing! Air kencing yang berwarna kuning pekat biasanya menandakan anda tidak mengambil air yang mencukupi.


Comments

Leave your comment

secure payment KNT

Latest Blogs